Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 23/9/2016


Το ποδόσφαιρο γενικότερα είναι ένα άθλημα μέσω του οποίου ο νικητής αναδεικνύεται από τα γκολ που θα βάλει. Δηλαδή μια ομάδα οφείλει να πετύχει περισσότερα τέρματα από την αντίπαλό της για να κερδίσει το ματς. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πέραν από τον τερματοφύλακα, υπάρχουν και οι κεντρικοί αμυντικοί. Μάλιστα διαχρονικά έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο αμυντικοί που… άφησαν εποχή.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί αυτή τη στιγμή να μην διανύει και τις καλύτερες μέρες του, ωστόσο κατά το παρελθόν έχει υπάρξει αρκετά ανταγωνιστικό. Υπήρχαν Κυριακές που ένας αγώνας ξεκινούσε και δεν ήξερες τον νικητή, ενώ παράλληλα υπήρχαν χρονιές όπου φαβορί για τον τίτλο δεν υπήρχε. Κάτι τέτοιο μαρτυράτε και από το γεγονός ότι εκτός από τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, πρωτάθλημα διαθέτουν και επαρχιακές ομάδες όπως για παράδειγμα η Λάρισα και ο Άρης. Μέσα στην πορεία αυτών των χρόνων, λοιπόν, πέρασαν από τις ομάδες και ορισμένοι παίχτες. Ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά με μοναδικό στόχο την επίτευξη των στόχων της ομάδας που αγωνίζονταν.

Ο καθένας αγωνιζόταν σε διαφορετική θέση και πρόσφερε τα μέγιστα, όμως ένα από τα κύρια μελήματα που υπάρχουν για να κατακτήσεις τίτλους είναι η απώθηση των γκολ. Δηλαδή μια ομάδα για να πανηγυρίσει τίτλους οφείλει να έχει δεχθεί λιγότερα γκολ από τους ανταγωνιστές της, καθώς… τους τίτλους τους φέρνει η άμυνα και όχι η επίθεση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ένας σύλλογος πρέπει να έχει και δυνατούς αμυντικούς. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ιστορικά έχουν περάσει πάρα πολλοί αμυντικοί απ’ όλες τις ομάδες που προαναφέρθηκαν. Υπήρξαν όμως ορισμένες περιπτώσεις κεντρικών αμυντικών, οι οποίες ήταν αξιοθαύμαστες. Μιλάμε για εντυπωσιακούς παίχτες που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα, πρόσφεραν και γενικότερα άφησαν τη δική τους εποχή. Αρκετοί από εμάς ορισμένα από αυτά τα ονόματα τα έχουμε σαν πρότυπα, καθώς οι συγκεκριμένοι παίχτες στην πορεία των χρόνων έγιναν θρύλοι. Πάμε να δούμε με τη σειρά τις περιπτώσεις των κεντρικών αμυντικών που άφησαν για τα καλά το στίγμα τους στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Άνθιμος Καψής

Ο πρώτος κεντρικός αμυντικός, στον οποίο θα γίνει αναφορά είναι ο Άνθιμος Καψής. Ο συγκεκριμένος πρώην ποδοσφαιριστής είναι γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1950 και σήμερα είναι 66 ετών. Ο Καψής αποφάσισε να περάσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Παναθηναϊκό. Μια ομάδα, η οποία από το 1969 έως το 1984 όπου και αγωνίστηκε ο Έλληνας διεθνής είχε τις δικές της επιτυχίες και η επιλογή της παραμονής του ήταν σχετικά εύκολη. Αρχικά ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε ως επιθετικός και στην πορεία άλλαξε θέση και έπαιξε ως αμυντικός, όπου και καθιερώθηκε. Με το τριφύλλι στο στήθος, οι στιγμές που έζησε ήταν μοναδικές, ωστόσο αυτό που θα θυμάται για πάντα δεν μπορεί να είναι άλλο από την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ. Συνολικά με τον Παναθηναϊκό είχε 319 συμμετοχές και 5 γκολ, ενώ κατέκτησε και πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και ένα βαλκανικό κύπελλο.....Πηγή: Προγνωστικά στοιχήματος